Pentru a activa opţiunile de bază trebuie să facem clic pe titlul meniului "Opţiuni" ("Options") şi după derularea acestuia să facem clic pe opţiunea respectivă. Mai simplu este să facem clic pe butonul corespunzător din Bara de Unelte, dar aici sînt prezente doar trei din cele cinci opţiuni de bază. Starea de activare a oricăreia din opţiuni este semnalată prin faptul că icoana ei din meniu (sau butonul din bara de unelte) este "înfundată" (similar cu un buton apăsat). Unele dintre opţiuni nu pot fi activate complet din meniu sau din bara de unelte, activarea fiind în acest caz valabilă doar pentru documentul curent. Activarea completă (valabilă pentru toate documentele într-un anumit format) se poate face în acest caz doar din multifereastra "Preferinţe" ("Preferences").
1 OPŢIUNI DE BAZĂ
Opţiunile de bază sînt următoarele :
- "Indentează Automat" ("Auto Indent") : În mod obişnuit atunci cînd dorim să trecem cu scrisul pe un rînd nou apăsăm tasta Enter şi rîndul nou va începe de la marginea din stînga a ferestrei documentului. Dacă nu am lăsat o margine în partea stîngă (cea mai frecventă situaţie) atunci acest lucru este binevenit, însă dacă rîndurile anterioare sînt decalate faţă de marginea stinga (de ex. prima lor literă e plasată aproape de centrul documentului) atunci avem nevoie de o opţiune care să alinieze automat rîndul nou la cele anterioare, pentru a nu fi obligaţi să o facem noi în mod manual. Această opţiune este tocmai "Indentează Automat", care dacă este activată va produce alinierea automată a rîndului nou la cele anterioare. Facem deci clic pe ea pentru a o activa şi în acest moment va apare o fereastră de avertizare (cu titlul "Information") care ne aduce la cunoştinţă faptul că activarea este valabilă doar pentru documentul curent, ea fiind dezactivată automat în momentul în care deschidem un nou document. Facem clic în căsuţa "Nu arăta din nou acest mesaj" ("Do not show this message again") din fereastra "Informaţie" şi apoi pe butonul "Mersi" ("Thanks"), pentru ca să nu mai fim avertizaţi din nou.
- "Linii Numerotate" ("Line Numbers") : Activăm opţiunea (facem clic pe ea) dacă avem nevoie ca rîndurile de text să fie numerotate, lucru valabil în special pentru programatori. Va apare din nou fereastra de avertizare şi procedăm ca mai sus pentru ca mesajul informativ sa nu mai apară din nou. În mod normal nu este nevoie ca rîndurile sa fie numerotate, deci recomandarea este ca ea sa fie dezactivată.
- "Font" ("Corp de Litera") : Această opţiune este foarte importantă pentru că ne permite să alegem fontul (corpul de literă) cu care să fie afişate toate documentele deschise în EPL. Facem clic pe ea (sau pe butonul din bara de unelte) şi va apare o fereastră în care putem să alegem corpul de literă preferat, dar şi stilul sau mărimea acestuia. În mod implicit sînt setate fonturile "Courier New" (Windows XP) sau Consolas (Windows Vista), stilul "Regular" de mărimea 10, însă această dimensiune este prea mică şi ca urmare nu este uşor de citit. Autorul manualului (MunteAlb) recomandă fontul "Arial", stilul "Regular", de mărimea 12, în special dacă avem setată opţiunea Large Fonts ("fonturi mari") în fereastra Display Properties din panoul de control al SO Windows. Pentru a seta un nou font facem clic pe rînd în cele trei compartimente pe preferinţele noastre şi apoi pe butonul "OK". Primul compartiment conţine fonturile ("Arial", "MS Sans Serif", "Verdana", etc.) sub forma unei liste care poate fi derulată, al doilea compartiment conţine stilurile ("Regular" - "obişnuit" ; "Italic" - "înclinat" ; "Bold" - "gros" ; "Bold Italic" - "înclinat şi gros"), iar ultimul compartiment conţine mărimile disponibile pentru fonturi. Putem schimba uşor fontul documentelor dacă folosim butonul corespunzător din bara de unelte, cel care are desenat un "F" pe el. Lîngă acesta se afla o săgetuţă pe care dacă apăsam va apare un meniu ce conţine toate corpurile de literă pe care le-am folosit în EPL.
- "Încadrare" ("Word Wrap") : Această opţiune ne permite să limităm mărimea unui rînd de text la o anumită dimensiune, care este raportată fie la marginea ferestrei, fie la un anumit număr de caractere. Atunci cînd opţiunea este activată iar dimensiunea setată este pe cale de a fi depăşită în cursul scrisului, se trece automat la un rînd nou. Dacă opţiunea este dezactivată, putem scrie rînduri oricît de lungi. Opţiunea "Încadrare" este activată în mod implicit ("by default") şi ca urmare ori de cîte ori se ajunge cu scrisul aproape de marginea din dreapta a ferestrei EPL, se trece automat pe rîndul următor. Meniul "Opţiuni" ne permite doar să activăm sau să dezactivăm opţiunea, însă dacă dorim să modificăm în funcţie de preferinţele noastre modul în care este ea aplicată, trebuie să facem clic pe săgetuţa de lîngă butonul "Încadrare" ("Word Wrap"), care este plasat al doilea începînd din dreapta în bara de unelte. Va apare un mic meniu care are opţiunile următoare : "Nu Încadra" ("No Wrapping") ; "Încadrează la marginea ferestrei" ("Wrap at Window Border") ; "Lungimea Maximă a Liniei" ("Maximum Line Lenght") ; "56, 76, 80, etc. caractere" (Alegere a uneia din setările predefinite pentru mărimea rîndurilor). Este recomandat să activăm opţiunea "Word Wrap", de fapt ea fiind deja activată în mod implicit, este bine să o lăsăm nemodificată. În acest fel limita pentru dimensiunea unui rînd va fi marginea din dreapta a ferestrei EPL. Dacă totuşi dorim să o modificăm, atunci facem clic pe "Lungimea Maximă a Liniei", scriem numărul maxim de caractere care poate fi inclus într-un rînd şi apoi facem clic pe butonul "OK". Alternativ putem face clic pe una din setările predefinite ale numărului de caractere (56, 76, 80, etc.). Atenţie, spaţiile libere sînt şi ele asimilate cu caracterele alfanumerice, deci şi ele contează la numărătoare. Prima oară cînd modificăm opţiunea "Încadrare", va apare o fereastră de avertizare şi procedăm că mai sus pentru că mesajul informativ să nu mai apară din nou.
- "Mereu Deasupra" ("Stay On Top") : Dacă opţiunea este activată, fereastra EPL va fi totdeauna în prim-plan, în faţa ferestrelor altor softuri care rulează la acelaşi moment. În acest caz, pentru a putea lucra şi în alte programe, trebuie mai întîi sa minimizăm fereastra EPL. Este recomandat ca această opţiune sa fie dezactivată, adică să fie lăsată nemodificată setarea predefinită.
2.1 Multifereastra "Preferinţe" ("Preferences")
Facem clic în meniul "Opţiuni" ("Options") pe opţiunea "Preferinţe" ("Preferences") pentru a fi afişată multifereastra cu acelaşi nume, în care putem specifica preferinţele noastre legate de interfaţa programului şi de funcţionalitatea lui. Pentru a afişa conţinutul diverselor ferestre cu opţiuni, facem clic pe tabul fiecăreia. Ele vor fi prezentate în continuare, cu menţiunea că opţiunile pe care le bifăm (facem clic în căsuţa de lîngă ele) vor intra în vigoare, iar cele care nu sînt bifate (sau pe care le debifăm) sînt dezactivate. După ce am terminat de specificat opţiunile preferate, facem clic pe butonul "OK" din partea de jos a multiferestrei, iar opţiunile vor fi memorate de program. Mai jos vor fi prezentate doar ferestrele cu opţiunile cele mai importante, ferestrele "Editor", "File" şi "Scurtături" putînd să fie lăsate nemodificate.
2.1.1 Tabul Culori ("Colors")
Ne permite să setăm culorile principalelor elemente (taburi, fundal, etc.) ale interfeţei EPL. Putem deci să schimbăm culorile implicite cu unele care ne sînt mai pe plac sau care sînt mai odihnitoare pentru ochi. De exemplu, dacă nu ne convine culoarea albă a fundalului ferestrei EPL, pentru că ni se pare prea strălucitoare dacă citim documente lungi în EPL, o putem schimba. EditPad Lite foloseşte în mod implicit culoarea de fundal a ferestrei Windows Explorer şi cum majoritatea utilizatorilor nu schimbă culoarea acestei ferestre, înseamnă că ea este albă. Culoarea albă permite un contrast bun al textului, dar este obositoare dacă petrecem mult timp citind documente de pe ecranul monitorului. Putem să o schimbăm cu o culoare mai odihnitoare, care să nu fie atît de luminoasă, de exemplu cu bej sau gri. MunteAlb foloseşte ca fundal pentru EPL (şi pentru Windows Explorer, de altfel) culoarea bej. Pentru a colora fundalul documentelor în bej selectăm rîndul pe care scrie "Text Obişnuit" ("Plain Text"). Facem apoi clic pe butonul "Culoarea Fundalului" ("Background Color") pentru a seta culoarea de fundal. Meniul cu culori va fi expus şi completăm valorile Red 202 ; Green 187 ; Blue 176 în cîmpurile corespunzătoare, după care facem clic în afara meniului. Ne reîntoarcem la multifereastra "Preferinţe", unde putem continua să setăm culorile pentru alte elemente de interfaţă. La fiecare dintre acestea (de ex. la diferitele categorii de taburi) putem schimba culoarea de fundal şi culoarea textului. Este recomandat ca pentru text să lăsăm culoarea neagră.
2.1.2 Tabul "Sistem" ("System")
Ne permite să setăm cîteva aspecte legate de interacţiunea EPL cu sistemul de operare.
- Arată icoana EditPad în sertar ("Show EditPad icon în system tray") - Dacă opţiunea este bifată, atunci ori de cîte ori deschidem EPL va fi afişată o icoană în sertar (micul compartiment situat în colţul din dreapta-jos al ecranului şi care conţine ceasul şi alte icoane). Avantajul este că EPL nu va ocupa loc pe Bara de Sarcini (Bara de Procese) decît dacă este în prim-plan (activ). Minimizarea programului nu va duce la apariţia unui buton pe bara de sarcini ("Taskbar"), ci va fi vizibilă doar icoana din sertar, cu ajutorul căreia putem readuce softul în prim-plan dacă facem clic pe ea. O altă consecinţă a activării opţiunii este că dacă vom închide fereastra principală a EPL, softul însuşi nu va fi închis, ci minimizat în sertar, de unde îl putem maximiza făcînd clic pe icoană. Debifarea acestei opţiuni face ca EPL să se comporte ca majoritatea editoarelor de text (sau softurilor în general) în ceea ce priveşte minimizarea şi închiderea ferestrei principale.
- Ascunde butonul din Bara de Sarcini la minimizarea EditPad ("Hide taskbar button when minimizing EditPad") - În cazul în care opţiunea este activată, ori de cîte ori minimizăm EPL, butonul corespunzător din Bara de Sarcini ("taskbar") va fi ascuns, dar va ramîne vizibilă icoana din sertar. Este valabilă doar dacă opţiunea "Show EditPad icon în system tray" este şi ea activată (bifată).
- Păstrează registrul curat. Stochează setările într-o filă .ini ("Keep the registry clean. Store settings în an .ini file") - Dacă este bifată, atunci EPL va stoca preferinţele noastre într-o filă INI (plasată în dosarul în care este instalat EPL) şi nu în registrul Windows. Se reduce astfel încărcarea registrului Windows şi în plus putem să copiem fila INI şi s-o salvăm pe un dispozitiv USB. La o nouă instalare, copiem fila INI de pe sticul USB în dosarul EPL şi astfel nu mai sîntem nevoiţi să reconfigurăm din nou programul.
2.2.1 Tabul "Definire" ("Definition")
Este foarte important pentru că aici putem seta ca filele în format text (cu extensia TXT) să fie deschise automat de EPL, atunci cînd facem dublu clic pe ele în Windows Explorer. Avem la dispoziţie următoarele opţiuni :
- Always "Open" files of this type with EditPad - Dacă facem clic pe acest buton, atunci filele TXT vor fi deschise cu EditPad şi nu cu programul presetat de SO Windows, adică Notepad. După ce activăm opţiunea va apare o minifereastră în care sîntem înştiinţati că asocierea a decurs cu succes. Facem clic pe butonul "OK" din minifereastră pentru a o închide.
- Always "Edit" files of this type with EditPad - Acest buton este folosit în special pentru filele Html, astfel ca EPL să afişeze automat codul filelor Html pe care dorim să le edităm. Nu este recomandat să facem clic pe acest buton.
- Remove EditPad's association with this file type - Acest buton ne permite să anulăm asocierea lui EPL cu un anumit format de file. De exemplu dacă am setat ca EPL sa fie asociat cu filele TXT şi apoi ne răzgîndim, va trebui să facem clic pe acest buton şi fila text va fi asociată din nou cu Notepad. Şi în acest caz apare o minifereastră de informare cu care procedăm ca mai sus.
Meniul derulant din acest tab are doar două opţiuni şi anume "URL-uri Clicabile" ("Clickable URL's") şi "Sintaxă Necolorată" ("No syntax coloring"), fiind selectată în mod implicit prima din ele. Acest lucru înseamnă că adresele paginilor web prezente în documentele în format text deschise în EPL vor fi colorate în albastru şi se va putea face clic pe ele. Dacă am alege a doua opţiune, aceste adrese ar arăta la fel ca şi textul înconjurător (colorate în negru) şi nu se va putea face clic pe ele.
Facem clic în meniul "Opţiuni" ("Options") pe opţiunea "Preferinţe" ("Preferences") pentru a fi afişată multifereastra cu acelaşi nume, în care putem specifica preferinţele noastre legate de interfaţa programului şi de funcţionalitatea lui. Pentru a afişa conţinutul diverselor ferestre cu opţiuni, facem clic pe tabul fiecăreia. Ele vor fi prezentate în continuare, cu menţiunea că opţiunile pe care le bifăm (facem clic în căsuţa de lîngă ele) vor intra în vigoare, iar cele care nu sînt bifate (sau pe care le debifăm) sînt dezactivate. După ce am terminat de specificat opţiunile preferate, facem clic pe butonul "OK" din partea de jos a multiferestrei, iar opţiunile vor fi memorate de program. Mai jos vor fi prezentate doar ferestrele cu opţiunile cele mai importante, ferestrele "Editor", "File" şi "Scurtături" putînd să fie lăsate nemodificate.
1 .1Tabul Culori ("Colors")
Ne permite să setăm culorile principalelor elemente (taburi, fundal, etc.) ale interfeţei EPL. Putem deci să schimbăm culorile implicite cu unele care ne sînt mai pe plac sau care sînt mai odihnitoare pentru ochi. De exemplu, dacă nu ne convine culoarea albă a fundalului ferestrei EPL, pentru că ni se pare prea strălucitoare dacă citim documente lungi în EPL, o putem schimba. EditPad Lite foloseşte în mod implicit culoarea de fundal a ferestrei Windows Explorer şi cum majoritatea utilizatorilor nu schimbă culoarea acestei ferestre, înseamnă că ea este albă. Culoarea albă permite un contrast bun al textului, dar este obositoare dacă petrecem mult timp citind documente de pe ecranul monitorului. Putem să o schimbăm cu o culoare mai odihnitoare, care să nu fie atît de luminoasă, de exemplu cu bej sau gri. MunteAlb foloseşte ca fundal pentru EPL (şi pentru Windows Explorer, de altfel) culoarea bej. Pentru a colora fundalul documentelor în bej selectăm rîndul pe care scrie "Text Obişnuit" ("Plain Text"). Facem apoi clic pe butonul "Culoarea Fundalului" ("Background Color") pentru a seta culoarea de fundal. Meniul cu culori va fi expus şi completăm valorile Red 202 ; Green 187 ; Blue 176 în cîmpurile corespunzătoare, după care facem clic în afara meniului. Ne reîntoarcem la multifereastra "Preferinţe", unde putem continua să setăm culorile pentru alte elemente de interfaţă. La fiecare dintre acestea (de ex. la diferitele categorii de taburi) putem schimba culoarea de fundal şi culoarea textului. Este recomandat ca pentru text să lăsăm culoarea neagră.
1.2 Tabul "Sistem" ("System")
Ne permite să setăm cîteva aspecte legate de interacţiunea EPL cu sistemul de operare.
- Arată icoana EditPad în sertar ("Show EditPad icon în system tray") - Dacă opţiunea este bifată, atunci ori de cîte ori deschidem EPL va fi afişată o icoană în sertar (micul compartiment situat în colţul din dreapta-jos al ecranului şi care conţine ceasul şi alte icoane). Avantajul este că EPL nu va ocupa loc pe Bara de Sarcini (Bara de Procese) decît dacă este în prim-plan (activ). Minimizarea programului nu va duce la apariţia unui buton pe bara de sarcini ("Taskbar"), ci va fi vizibilă doar icoana din sertar, cu ajutorul căreia putem readuce softul în prim-plan dacă facem clic pe ea. O altă consecinţă a activării opţiunii este că dacă vom închide fereastra principală a EPL, softul însuşi nu va fi închis, ci minimizat în sertar, de unde îl putem maximiza făcînd clic pe icoană. Debifarea acestei opţiuni face ca EPL să se comporte ca majoritatea editoarelor de text (sau softurilor în general) în ceea ce priveşte minimizarea şi închiderea ferestrei principale.
- Ascunde butonul din Bara de Sarcini la minimizarea EditPad ("Hide taskbar button when minimizing EditPad") - În cazul în care opţiunea este activată, ori de cîte ori minimizăm EPL, butonul corespunzător din Bara de Sarcini ("taskbar") va fi ascuns, dar va ramîne vizibilă icoana din sertar. Este valabilă doar dacă opţiunea "Show EditPad icon în system tray" este şi ea activată (bifată).
- Păstrează registrul curat. Stochează setările într-o filă .ini ("Keep the registry clean. Store settings în an .ini file") - Dacă este bifată, atunci EPL va stoca preferinţele noastre într-o filă INI (plasată în dosarul în care este instalat EPL) şi nu în registrul Windows. Se reduce astfel încărcarea registrului Windows şi în plus putem să copiem fila INI şi s-o salvăm pe un dispozitiv USB. La o nouă instalare, copiem fila INI de pe sticul USB în dosarul EPL şi astfel nu mai sîntem nevoiţi să reconfigurăm din nou programul.
2.1.1 Tabul "Definire" ("Definition")
Este foarte important pentru că aici putem seta ca filele în format text (cu extensia TXT) să fie deschise automat de EPL, atunci cînd facem dublu clic pe ele în Windows Explorer. Avem la dispoziţie următoarele opţiuni :
- Always "Open" files of this type with EditPad - Dacă facem clic pe acest buton, atunci filele TXT vor fi deschise cu EditPad şi nu cu programul presetat de SO Windows, adică Notepad. După ce activăm opţiunea va apare o minifereastră în care sîntem înştiinţati că asocierea a decurs cu succes. Facem clic pe butonul "OK" din minifereastră pentru a o închide.
- Always "Edit" files of this type with EditPad - Acest buton este folosit în special pentru filele Html, astfel ca EPL să afişeze automat codul filelor Html pe care dorim să le edităm. Nu este recomandat să facem clic pe acest buton.
- Remove EditPad's association with this file type - Acest buton ne permite să anulăm asocierea lui EPL cu un anumit format de file. De exemplu dacă am setat ca EPL sa fie asociat cu filele TXT şi apoi ne răzgîndim, va trebui să facem clic pe acest buton şi fila text va fi asociată din nou cu Notepad. Şi în acest caz apare o minifereastră de informare cu care procedăm ca mai sus.
Meniul derulant din acest tab are doar două opţiuni şi anume "URL-uri Clicabile" ("Clickable URL's") şi "Sintaxă Necolorată" ("No syntax coloring"), fiind selectată în mod implicit prima din ele. Acest lucru înseamnă că adresele paginilor web prezente în documentele în format text deschise în EPL vor fi colorate în albastru şi se va putea face clic pe ele. Dacă am alege a doua opţiune, aceste adrese ar arăta la fel ca şi textul înconjurător (colorate în negru) şi nu se va putea face clic pe ele.