În procesul de editare a documentelor de multe ori este necesara mutarea punctului de insertie la o anumita locatie din document (la un cuvânt, la o întrerupere de coloana sau de sectiune, la un oarecare format, la un caracter special). Pentru deplasarea rapida a punctului de insertie pot fi folosite diferitele optiuni ale comenzii de cautare Gasire.
Pentru cautarea unui text sau a unei formatari:
Din meniul Editare se alege comanda Gasire, care afiseaza o fereastra de dialog cu acelasi nume:
![](http://www.scritube.com/files/informatica/word/81_poze/image010.jpg)
În câmpul De cautat se înscrie obiectul care se cauta. Acest obiect poate sa fie un text neformatat, un text formatat sau un anumit tip de formatare.
Daca se cauta un text fara a tine seama de formatarea lui, atunci în acest câmp se introduce textul respectiv. Daca în câmpul Format apar afisate niste formate, se va da comanda Fara Formatare.
Daca se cauta un text formatat, în acest câmp se introduce textul respectiv. În continuare se actioneaza butonul de comanda Format, prin care se poate specifica formatarile referitoare la font, paragraf, limba utilizata si stil. Dupa selectarea formatarilor necesare se da comanda OK.
Daca se cauta un oarecare tip de formatare, prima data din câmpul De cautat se sterge orice informatie. Se pozitioneaza cursorul în acest câmp si se actioneaza butonul de comanda OK. Din ferestrele de dialog afisate se specifica formatarile de font, paragraf, limba si stil, cautate. Dupa aceste selectari se da comanda OK.
Câmpul De cautat este prevazut si cu lista istoricului ultimelor patru cautari (care poate fi afisata Imprimarer-un clic aplicat pe sageata jos situata în partea dreapta a câmpului), din care se poate selecta un element.
Se selecteza oricare din optiunile care controleaza procesul de cautare.
Se actioneaza butonul de comanda Urmatorul Gasit. Daca editorul gaseste textul respectiv sau formatarea respectiva, documentul se deFisieraza si se afiseaza pagina unde a fost descoperita informatia cautata. În acest moment se poate edita documentul, în timp ce fereastra de dialog Gasire ramâne deschisa. Dupa ce editarea a fost terminata, procesul de cautare poate fi continuat, prin actionarea butonului de comanda Urmatorul Gasit.
Pentru închiderea ferestrei de dialog sau pentru a anula un proces de cautare în progres, se va tasta ESC sau butonul de comanda Revocare.
Implicit editorul cauta informatiile specificate în documentul întreg, inclusiv adnotarile (comentariile), notele de picior, notele de sfârsit, antete si subsoluri. Domeniul de cautare poate fi restrâns prin selectarea unui bloc de text si/sau prin specificarea unui domeniu în lista ascunsa Search. Valorile posibile sunt:
Toate (document întreg);
În sus (numai documentul principal, fara note, antete, subsoluri, de la locatia actuala a cursorului spre începutul documentului);
În jos (numai documentul principal, de la locatia actuala a cursorului spre sfârsitul documentului).
Daca se activeaza optiunea Potrivire litere mari si mici, atunci se va face distinctie între majuscule si minuscule. Astfel, cuvântul “Alfa” nu va fi gasit într-un document în care s-a folosit forma “alfa”.
Daca se activeaza optiunea Numai cuvinte complete, atunci va fi cautata prima aparitie, care este un cuvânt întreg, nu doar o parte dintr-un cuvânt mai lung.
Daca se activeaza optiunea Utilizare metacaractere, atunci se pot utiliza si operatori speciali de cautare.
În cazul activarii optiunii Pronuntie apropiata vor fi cautate si cuvintele care se pronunta asemanator cuvântului cautat, dar se foloseste o ortografie diferita, de exemplu “Kathy” si “Cathy” sau “colour” si “color”.
Daca se activeaza optiunea Se gasesc toate formele cuvantului, atunci vor fi cautate si formele conjugate ale cuvântului specificat în linia De cautat.
De multe ori intervine problema schimbarii într-un document a unui cuvânt (neformatat sau formatat) cu un alt cuvânt (neformatat sau formatat), sau a unei formatari cu o alta formatare. De exemplu, în documentul initial în locul cuvântului “London” sistematic s-a scris “Paris”. Pentru efectuarea cautarilor si înlocuirilor se va folosi comanda Înlocuire.
Pentru înlocuirea textului si a formatarii fie se alege comanda Înlocuire din meniul Editare, fie în fereastra de dialog Gasire se actioneaza butonul de comanda Înlocuire. Comanda va afisa o fereastra de dialog având titlul Înlocuire.
![](http://www.scritube.com/files/informatica/word/81_poze/image012.jpg)
Câmpul De cautat se completeaza cu informatia care se cauta, iar în câmpul Înlocuire cu se înscrie informatia înlocuitoare. Se pozitioneaza optiunile de cautare necesare. În continuare se va da comanda Urmatorul gasit. Daca editorul gaseste textul specificat sau formatarea specificata, atunci se afiseaza pagina în care a fost gasita informatia. În continuare pot fi luate urmatoarele hotarâri:
· înlocuirea textului sau a formatarii si cautarea unei instante noi prin actionarea butonului de comanda Înlocuire;
· înlocuirea tuturor instantelor fara confirmare prin actionarea butonului de comanda Înlocuire peste tot;
· se lasa textul sau formatarea nemodificata si se trece la cautarea unei instante noi, folosind comanda Gasire Next.
Pentru anularea unei cautari în progres sau pentru a închide fereastra de dialog se va alege comanda Revocare sau Close, fie se va actiona tasta ESC.
Trecerea la o locatie specificata în cadrul unui document
Comanda Salt la permite deplasarea rapida a cursorului la o locatie specificata a documentului: la o pagina, sectiune, semn de carte, adnotare, nota de picior, nota de sfârsit, câmp, tabela, imagine grafica, ecuatie sau obiect. Comanda Salt la poate fi folosita - de exemplu - si în context cu numerele de pagini relative, pentru a deplasa cursorul cu un numar de pagini înainte sau înapoi în raport cu pagina actuala. De exemplu o deplasare la numarul de pagina +3 înseamna trecerea înainte cu 3 pagini, -2 trecere înapoi cu 2 pagini, fata de pagina actuala.
Pentru activarea comenzii de trecere la o locatie oarecare:
Din meniul Editare se alege comanda Salt la, prin care se afiseaza o fereastra de dialog cu acelasi nume.
![](http://www.scritube.com/files/informatica/word/81_poze/image014.jpg)
Din lista intitulata De sarit la se alege tipul obiectului la care se va face deplasarea.
Daca se doreste trecerea la o locatie specifica, se introduce numarul sau numele articolului respectiv, dupa care se actioneaza butonul de comanda Salt la.
Daca se doreste deplasarea la urmatoarea sau precedenta aparitie a articolului respectiv (de exemplu la ecuatia urmatoare sau la ecuatia precedenta), atunci se actioneaza butonul de comanda Salt la sau Anteriorul.
Dupa ce s-a ajuns la articolul dorit se da comanda Închidere.
Комментариев нет:
Отправить комментарий